Ajoneuvot, joilla kuljettu:

1) Juna (yli 200 tuntia ja 10 000km)

2) Bussi (yli 10 tuntia ja 800 km)

3) Taksi, metro, pikkubussi, riksat (tunteja ja satoja kilometrejä)

4) Bambuvene (3 tuntia ja n.50-60 km)

5) Skootteri, hevonen (tunteja ja joitain kymmeniä kilometrejä)

PB160985-normal.jpg

Nähty huikeita juttuja: Ainoat villihevoset, kotkia, jakkeja, kameleita, vuoristoja, luostareita, upeita maisemia, erilaisia ihmisiä, kurjuutta, luksuselämää, pilvenpiirtäjiä, patsaita, historiallisia rakennuksia, tähtitaivas siperian yllä, saasteita, toreja ja paljon muuta. Asuttu jurtassa, hotellissa, guestareissa..

Ruokia ja juomia: Nomandiruokaa, tamman maitoa, scorpionia, hot pot, nuudeleita, kiinalaisia safkoja erilaisia, dumblingeja, Pekingin ankkaa, vodkaa, olutta, vettä, länsimaista ruokaa (silloin tällöin), mongolialaista perinneruokaa...vaikka mitä.

Maailma täyttyy visuaalisista kokemuksista ja tuoksuista, välillä ne ovat hyviä, välillä huonoja. On kurjuutta ja pahoja tuoksuja, on kauneutta ja uskomattomia maisemia. Puhtautta ja saastetta...ihan huikea reissu toistaiseksi.

Muutamia asioita ja ihmisiä kaipaa välillä tosi paljon. Saatan pysähtyä johonkin paikkaan ja ajatella jotain tiettyä ihmistä tai asiaa ja miettiä esim. kuinka tämä ihminen kokisi asian ollessaan täällä. Huomaan ajoittain tuhlaavani energiaa vääriin asioihin...mutta jokaikinen ilta pystyn peiliin katsomaan ilman omantunnontuskia (välillä se ei ole helppoa, täällä on paljon kurjuutta).

Reissu on ollut monella tapaa kaksijakoinen, sääliä, iloa, murhetta, itsensä kanssa painiskelua, oman mielen kanssa kamppailua.

Maailma on hieno, eikä tää nyt mikään älyttömän suurikaan ole. Omat arvot ovat muuttuneet vihreämmiksi tällä reissulla. Huomaan olevani etuoikeutettu monella tavalla ja asiani ovat kuitenkin perustarpeiden kohdilta paremmin kuin hyvin. Olen huomannut, että nämä ihmiset ovat erittäin perhekeskeisiä ja lapsista pidetään kollektiivisesti huolta. Rakkaus kantaa pitkälle.

Muutama asia, jonka tahdon vielä kerrata teille: Aika on arvokkainta mitä meillä on! Jos rakastatte jotain, kertokaa se, huomenna voi olla liian myöhäistä.

Antamalla itsestään jotain saa tilalle jotain (esim. itse saan hyvän mielen kun silloin tällöin annan  yuanin jollekin vähäosaiselle).